Πώς να φτιάξετε ρύζι σπυρωτό!!!!

Είναι εύκολο, και όμως πολλές δυσκολεύονται  να το φτιάξουν και έχουν το φόβο μην βγει λαπάς. Ο κανόνας είναι πάντα 1 προς 2, δηλαδή 1 ρύζι, 2 νερό, (με όποιο σκεύος μετρήσετε το ρύζι με το ίδιο θα μετρήσετε το νερό) μην κάνετε ότι έκανε μια...
φίλη της κόρης μου που το έβρασε όπως τα μακαρόνια, μετά το σούρωσε και το ξέπλυνε με νερό και έτσι πέταξε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει το ρύζι. Τώρα μπορώ να σας πω ότι είναι εξπέρ στο να φτιάξει ρύζι.


Υλικά
1 κούπα ρύζι κίτρινο
2 κούπες νερό
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο


Εκτέλεση
 Βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέστε το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το ρύζι και σοτάρεται το για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
 Προσθέστε το νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και δυναμώστε τη θερμοκρασία, μόλις πάρει δυνατή βράση ανακατέψτε μια φορά, σκεπάστε τη κατσαρόλα χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, (σε αυτό το διάστημα δεν ανακατεύουμε καθόλου)
Όταν περάσει ο χρόνος θα δείτε ότι έχουν σχηματιστεί λακουβίτσες σε όλοι την επιφάνεια, το ρύζι έχει πιεί όλο το νερό, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το 5 λεπτά σκεπασμένο να φουσκώσει καλά το ρύζι, μετά ανακατέψτε το.
Σερβίρετε ζεστό και συνοδέψτε όλα τα κοκκινιστά φαγητά, με κρέας, κοτόπουλο και πολλά άλλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...Dianita!!!
Blog Widget by LinkWithin

37 σχόλια:

  1. EVXARISTW POLI GIA THS ODIGIES..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ.
      Καλή συνέχεια με τη μαγειρική.
      Στη διάθεσή σου. Dianita :)

      Διαγραφή
  2. Ti ruzi omos auto pou grafei gia pilafi sosta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρύζι για πιλάφι είναι το κίτρινο ή τύπο Αμερικής που γράφουν μερικές συσκευασίες.
      Στη διάθεσή σου πάντα. Dianita :)

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Είναι ωραίο, αλλά μου κόλλησε λίγο, γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν zafkogreek, οι λόγοι μπορεί να είναι πολύ που σου κόλλησε το ρύζι.
      Παίζει ρόλο τη ρύζι χρησιμοποιήσες? υπάρχουν τύπους ρυζιού που περιέχουν αρκετό άμυλο, όπως το νυχάκι και καρολίνα, μήπως έβαλες περισσότερο νερό ή το μαγείρεψες παραπάνω?
      Πάντως προσπάθησε το, θα τα καταφέρεις, τελικά το πιο εύκολο πολλές φορές γίνετε πολύ δύσκολο.
      Στη διάθεσή σου πάντα... Dianita :)

      Διαγραφή
  4. Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η εκτελεση. την εκανα και βγηκε ΤΕΛΕΙΟ το ρυζακι! Ευχαριστω πολυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραφινωμένο ρύζι. Άντε και καλή όρεξη...

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας

    Πολύ ωραία η συνταγή αυτή αλλά όποτε προσπαθώ να κάνω ρύζι ποτέ δε μπορώ να κλείσω τη κατσαρόλα γιατί βγάζει αφρούς κ πετάγεται όλο το νερό έξω. Τι λάθος κάνω?
    Το αφήνω να πάρει μία βράση κ μετά χαμηλώνω τη φωτιά , κλείνω τη κατσαρόλα κ γίνεται πανικός

    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Αν ακολουθείς τη συνταγή , το βασικό πρόβλημα είναι η θερμοκρασία.
      Πρέπει ναι είναι χαμηλή.Αν φτάνει η θερμοκρασία της κουζίνας σου στο 9 ,θα το χαμηλώσεις μέχρι το 4,αν είναι στο 3 θα το χαμηλώσεις στο 1 -1,5.
      Δεν πρέπει να βράσει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
      Άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι η κατσαρόλα σου,κοίτα ναι μην είναι μικρή και να χωράει ίσα, ίσα
      βάλε μια μεγαλύτερη.
      Δοκίμασε το και θα δείς.

      Στη διάθεσή σου,Dianita :)

      Διαγραφή
    2. Πολυ καλοοοοοοο να εισαι καλα!!!

      Διαγραφή
    3. σου ξεχειλιζει επειδη κλεινεις τελειως την κατσαρολα.αστη λιγο ανοιχτη και δεν θα εχεις θεμα.εγω το φτιοχνω σε μικρη κατσαρολα κ ακολουθω κατα γραμμα την συνταγη απλα εχω το καπακι ελαφρως ανοιχτο και μου βγαινει τελειο.

      Διαγραφή
  6. μπράβο σας...ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!
      Καλή επιτυχία... Dianita :)

      Διαγραφή
  7. ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ..ΠΗΡΑ ΜΠΡΑΒΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ!!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ καλή η συνταγή σας, με βοηθήσατε πολύ!ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το έκανα και αυτό, συγχαρητήρια ήταν τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε!!! Ένας πεινασμένος φοιτητής (χεχεχε) ! Έγινε τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4 το πρωί φοιτητικό διάβασμα και τρομερή πείνα , λεφτά για παραγγελία μηδέν , τα μοναδικά υλικά που έχουμε στο σπίτι, ρύζι-τόνος(κονσέρβα)-κρεμμύδια και πατάτες.Μας έσωσε το σπυρωτό σου, τα κάναμε όλα τουρλού μέσα του και έσκισε ! να σε καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόοοοοοοοοοοοονια παιδευομαι να φτιάξω ωραίο σπυρωτό ρύζι χωρίς επιτυχία και με τη συνταγή σου τα κατάφερα μεσα σε ελαχιστα λεπτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η καλύτερη συνταγή για ρύζι...συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνήθως μαγειρεύει η μαμά αλλά εχθές, καθώς έλειπε, επιχείρησα για πρώτη φορά το αριστούργημα! Σήμερα τα τρελά επιφωνήματα ενθουσιασμού απ'όλη τη φαμίλια διέψευσαν το ρητό: η τύχη του πρωτάρη.
    Τεεεεεεεεεεεεέλειο :D Σε ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου καηκε το ρυζι,μου καηκε η κατσαρολα και χαλασε και ολα αυτα μεσα σε 10 λεπτα.Που να το αφηνα και μιση ωρα..οχι μονο δεν φαγαμε αλλα το σπιτι δεν λεει να ξεμυρισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πραγματικά είσαι μεγάλος ατζαμής

      Διαγραφή
  17. 3 κουταλιές ελαιόλαδο....... (φαντάζομαι εννοείται κουταλιές σούπας ελαιόλαδο), έγινε πολύ καλό, ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προσπαθούσα πολύ καιρό να φτίαξω ένα τέλειο ρύζι σπυρωτό και επιτέλους το κατάφερα...!!!! Πραγματικά τέλειο..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. eisai katapliktiki dianitas h kalytery

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρειάζεται το ρύζι να είναι μπάρμπα Μπεν ή ο,τι ρύζι βρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εναλλακτικα αντι για κυβο, (επειδη εγω δεν τα εχω σε εκτιμηση) χρησιμοποιω κουρκουμα και πιπεροριζα σε σκονη και περνουν ενα υπεροχο κιτρινωπο χρωμα απο τον κουρκουμα με πολλα οφελιμα στοιχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα!!! Μετά το σωτάρισμα το νεράκι που ρίχνουμε είναι από τη βρύση ή ζεστό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βάλε ό,τι να ναι ρε πουλάκι μου, άκου ερώτηση, αν είναι ζεστό θα βράσει πιο γρήγορα, αν είναι από τη βρύση λίγο αργότερα, δύσκολο είναι να το σκεφτείς?

      Διαγραφή
  23. Ειναι υπέροχο και πολύ εύκολο, το κανο συνέχεια, Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή